13. July 2024.

logo

Savez bačkih Bunjevaca u parlamentu PDF Štampa El. pošta
subota, 12 maj 2012 16:39

IZBORI 2012.

Savez bačkih Bunjevaca osvojio dva mandata

 

Izbori_2012Na izborima održanim 6. maja Savez bačkih Bunjevaca je učestvovao na izborima za gradsku skupštinu u Subotici, i na dva mesta po većinskom izbornom sistemu za Skupštinu AP Vojvodine.

Smatramo da smo, kao politička stranka nacionalne manjine, u uslovima kad su istovremeno održavani izbori na svim nivoima, postigli odlične rezultate.

Lokalni izbori:

Savez bačkih Bunjevaca postao je parlamentarna stranka u Skupštini grada Subotice sa dva osvojena mandata. Ukupan broj osvojenih glasova je 1921, odnosno 2,72%.

Odbornici u Skupštini grada su Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca i Branko Pokornić, predsednik Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Sticanjem statusa parlamentarne stranke izborom dva odbornika, postignut je cilj koji je zacrtan uoči izbora i stekli su se uslovi da se u daljem političkom radu u Skupštini grada ostvare oni zadaci i potrebe, koji su projektovani u Platformi objavljenoj pre izbora.

Na osnovu ostvarenih rezultata Savez bačkih Bunjevaca nastojaće da bude deo skupštinske većine u gradu Subotica.

 

Izbori za Skupštinu APV:

Kandidat na većinskim izborima u izbornoj jedinici Subotica 1, Boris Bajić, postigao je dobar rezultat u konkurenciji 12 kandidata sa osvojenih 1117 glasova odnosno 7,46%.

Kandidat u izbornoj jedinici Subotica 2, predsednik SBB-a Mirko Bajić, je treći po broju glasova sa osvojenih 2986 glasova odnosno 16,54%. Nedostajalo je samo 1,4% glasova da se ostvari ulazak u drugi krug. Smatramo da je vrlo problematično to što je gotovo na svim biračkim mestima naš kandidat ubedljivo pobedio za ulazak u drugi keug, osim na poslednja dva iz jedne Mesne zajednice, sa kojih su rezultati stigli u komisiju tek narednog dana po zatvaranju biračkih mesta.

U drugom krugu izbora za Skupštinu APV, Savez bačkih Bunjevaca podržava kandidate Saveza vojvođanskih Mađara.

 

 

© 2012 Savez bačkih Bunjevaca. Sva prava zadržana.