25. April 2024.

logo

SBB u Baji PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17 jul 2014 22:05

Dan Baje

SBB u Baji

 

DSC00356   U subotu, 12. jula je obeležen Dan Baje u Mađarskoj. Već nekoliko godina unazad, u proslavi učestvuju i predstavnici Bunjevaca kako iz Mađarske, tako i iz Srbije, a po prvi put je u bunjevačkom sokaku svoj kotlić imao i Savez bačkih Bunjevaca.

   Predsednik SBB-a, Mirko Bajić, izneo je lepe utiske povodom okupljanja Bunjevaca iz dve susedne države:

- Ja lično na proslavi Dana Baje nisam prvi put, ali SBB kao politička stranka prvi put učestvuje u obeležavanju ovog važnog dana za sve građane Baje. Kada sam video prošle godine kako ovo izgleda, kako se okupi mnogo ljudi, SBB je odlučio da i sam učestvuje u tradicionalnom kuvanju ribljih kotlića. Glavni cilj okupljanja je druženje sa našim Bunjevcima iz Mađarske, tako da ne jedemo samo iz jednog, mađarskog kazana, već i iz subotičkog. Verujem da ćemo i ubuduće napraviti kao praksu da, ne samo udruženja iz Mađarske, nego i udruženja iz Subotice pod okriljem Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, učestvuju na ovako izvanrednim manifestacijama. – zaključio je Mirko Bajić.

   Bunjevački sokak je i ove godine bio na Ruzveltovom trgu, kod palate Latinović, a okupili su se Bunjevci iz Baje, Kaćmara, Gare, Bačalmaša, Aljmaša i Tompe, a takođe su bili prisutni i predstavnici brojnih bunjevačkih institucija iz Subotice i Sombora. 

Pored SBB-a, na proslavi Dana Baje je samostalno učestvovao i Bunjevački omladinski centar.

 

 

 

 

© 2012 Savez bačkih Bunjevaca. Sva prava zadržana.