25. April 2024.

logo

Skupštinska većina u Subotici postoji PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 13 januar 2014 18:30

Konferencija za novinare

Skupštinska većina u Subotici postoji

 bajic05

 

   U ponedeljak, 13. januara, Savez bačkih Bunjevaca održao je konferenciju za novinare povodom aktuelne političke situacije u Subotici. Tom prilikom predsednik SBB Mirko Bajić više puta je naglasio kako u subotičkoj Skupštini većina postoji, te da se vlast ne dovodi u pitanje. Na pitanje ko stoji iza pokušaja narušavanja skupštinske većine i opstrukcija u normalnom radu Skupštine, Bajić ističe da je to stara vlast kojoj je u interesu da se funkcionisanje Grada vrati na staro stanje.

   Jedna od tema pres konferencije odnosila se i na skoro usvojen budžet za 2014. godinu. Naime, prilikom glasanja o donošenju budžeta, iako članovi koalicije, odbornici Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine nisu glasali, te Bajić navodi da razlozi za takvu opstrukciju DSHV teško može objasniti i da je to očigledno bio trenutak slabosti u vođenju politike ove političke stranke. U subotu je održan i koalicioni sastanak, na kojem je DSHV izjavio da nastavlja da radi u aktuelnoj vlasti na isti način kao i kad je ona formirana. Na taj način koalicija nastavlja sa radom s 37 potpisnika sporazuma.  

   Na konferenciji za novinare mogli su se čuti i stavovi SBB-a kada je reč o funkcionisanju lokalne vlasti u Subotici. Naime, SBB ostaje privržen stavu da u Subotici vlast mora biti postavljena na principu da sve četiri nacionalne zajednice koje su brojčano najveće, a to su Mađari, Srbi, Hrvati i Bunjevci, moraju učestvovati u vlasti putem svojih predstavnika i to srazmerno svom potencijalu u podršci građana na izborima.

   Na konferenciji se obratio i Dragan Kopunović, član SBB-a, koji je govorio o planovima ove stranke. Naime, kako je rečeno tom prilikom, ove godine treba da se održe izbori za nacionalne savete, a SBB će samostalno učestvovati na izboru za Bunjevački nacionalni savit. Na kraju je Kopunović dodao da tek sledi teška borba sa onima koji Bunjevce ne priznaju.

 

 

 

© 2012 Savez bačkih Bunjevaca. Sva prava zadržana.