25. April 2024.

logo

Konferencija za novinare SBB-a PDF Štampa El. pošta
petak, 31 avgust 2012 13:11

SAOPŠTENJA

Poziv na političko ujedinjenje Bunjevaca u Skupštini grada Subotice izazvao opštu polemiku

 

  Grb_SBB   Savez bačkih Bunjevaca je jasno definisao svoju politiku i saopštio je uoči izbora u vidu Platforme. Očigledno je da smo dobili podršku građana da tu politiku sprovodimo i mi ćemo to činiti bez kompromisa. Suština je u tome da se jasno profiliše politički interes bunjevačke nacionalne zajednice i da se zalažemo za jačanje sopstvenih političkih pozicija, a ne da Bunjevce pozivamo da budu glasačka mašina za interese drugih političkih stranaka.

To ne znači da ne želimo sarađivati sa drugim strankama – naprotiv, saradnja je neophodna, ali ta saradnja mora biti obostrana i politički jasno postavljena. Saradnja je potrebna u cilju ostvarivanja naših ciljeva, kao nacionalne zajednice, i opštih ciljeva u smislu razvoja i boljeg života svih građana.

Zato, SBB ima jasno opredeljenje – kao predstavnici interesa Bunjevaca, čija je matična država Srbija, ostvarujemo saradnju i dobre odnose sa strankama koje su u Republici Srbiji na vlasti – pre svih sa SPS i SNS. Na lokalnom nivou naš je interes da sarađujemo sa strankama koje čine lokalnu vlast – pre svih sa SVM, DS i SPS.

Smatramo da se dugoročno nanosi šteta bunjevačkoj zajednici nastojanjima pojedinaca, očigledno motivisanih ličnim interesima, da neke bunjevačke institucije pretvore u političke satelite građanskih i autonomaških stranaka. Na primer, nedopustivo je da se institucija koja je ustrojena da neguje i razvija kulturu, književnost, nauku i stvaralaštvo Bunjevaca, pretvara u politički poligon pojedinaca, bez obzira kojim stranačkim bojama su ofarbani.

Kada je lokal, odnosno grad Subotica u pitanju, SBB ne samo da ostvaruje saradnju sa strankama koje čine okosnicu lokalne vlasti, nego je i deo te vlasti. Mi smo jasno rekli pred izbore da nam je cilj da budemo deo lokalne vlasti u Subotici i taj cilj smo ostvarili. Nismo deo izvršne vlasti, ali jesmo u skupštinskoj većini na poziciji koje je bunjevačka zajednica već ranije stekla, a u nameri da to značajno unapredimo u narednom periodu. Činjenica je da nikada nismo imali bolje političke predispozicije da unapređujemo naš položaj i realizujemo ciljeve i potrebe koje ima bunjevačka nacionalna zajednica ne samo u Subotici, nego i uopšte.

Bilo bi jako dobro i politički veoma korisno da smo u Skupštini grada formirali odborničku grupu pod imenom „Bunjevci zajedno“. SBB je pismeno poslao poziv Bunjevačkoj stranci da se to uradi jer je tehnički moguće s obzirom da imamo ukupno tri odbornika neposredo izabranih na izborima – dva iz SBB i jedan iz BS. Zvaničan odgovor još nismo dobili, što nama govori da u toj stranci taj poziv nije ni razmatran. Dobili smo odgovor koji nam je preneo A. Matković, koji je bio na listi Lige Socijaldemokrata Vojvodine ali nije izabran i od nedavno je prvi čovek Bunjevačke stranke Vojvodine, koja nije uspela na izborima i nema odbornike, a u političkom je bloku URS. Taj odgovor je da S. Evetović odbornik BS neće biti u odborničkom klubu sa SBB. Nama nije baš najjasnija ova politička akrobatika, ali u politici je izgleda sve moguće, pa i da političke stavove u ime jedne stranke iznosi predsednik sasvim druge stranke. Imajući sve ovo u vidu naš poziv Bunjevačkoj stranci je i dalje otvoren i nadamo se da će na stranačkim organima biti razmotren i prihvaćen, te da ćemo u dogledno vreme ostvariti jedinstveni odbornički klub pod imenom Bunjevaca u Skupštini grada.

 


 

REAGOVANJE BUNJEVAČKE MATICE

Saopštenje Bunjevačke matice

  grb_matice   Na konferenciji za štampu koju je 29. avgusta održao Savez bačkih Bunjevaca, Mirko Bajić je izneo apsolutnu neistinu da je predsedniku Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, Branku Pokorniću, od strane predstavnika Bunjevačke matice, zamereno što je na obeležavanje nacionalnog praznika bunjevačke nacionalne manjine pozvan predsednik Skupštine Srbije.

Tražimo od Mirka Bajića da se javno izvine Bunjevačkoj matici i subotičkoj javnosti zbog iznošenja klevete na račun Bunjevačke matice. U suprotnom bit ćemo primorani da podnesemo krivičnu tužbu protiv njega, onog ko mu je neistinitu informaciju plasirao kao i onog koji preko medija širi takvu informaciju, bez da je proverio.

Ovo doživljavamo kao vrhunac prljave kampanje koju Mirko Bajić sa svojim istomišljenicima već duže vreme vrši protiv Bunjevačke matice i svih onih koji ne veruju njegovim "ujediniteljskim kapacitetima". Onaj koji se u borbi za vlast služi ovakvim metodima ne može imati podršku najstarije bunjevačke institucije. Bunjevačka matica koja ima ugled u narodu svojim radom i rezultatima na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca kao autohtonog naroda na ovim prostorima, a ne na osnovu samoreklamerstva.

Sa ovim saopštenjem za nas je ovo završena priča i nećemo ulaziti u dalje polemike sa Mirkom Bajićem, jer za prazne političke priče i demagogiju nemamo vremena - piše u današnjem saopštenju Bunjevačke matice koje je potpisao predsednik, Ivan Sedlak

 


 

Saopštenje za javnost SBB-a

Na javno iznete optužbe i pretnje tužbom od strane Bunjevačke matice, odgovaram:

Očigledno je tačno da je u Bunjevačkoj matici smatrano da ima problema u vezi posete Predsednika Skupštine Republike Srbije. O tome je u Bunjevačkoj matici raspravljano na sastancima. Informaciju da se predsedniku Nacionalnog saveta i ne samo njemu zamera u vezi sa tim, preneo mi je odmah sutradan Aleksandar Matković. Ja ne želim na ovaj način više da raspravljam o tome. Bunjevačka matica je suviše važna i ozbiljna institucija da bi ja prihvatio ovu vrstu polemike. Moj istup na stranačkoj konferenciji ima sasvim drugu konotaciju, a to je da ponovim:

Smatramo da se dugoročno nanosi šteta bunjevačkoj zajednici nastojanjima pojedinaca, očigledno motivisanih ličnim interesima, da neke bunjevačke institucije pretvore u političke satelite građanskih i autonomaških stranaka. Na primer, nedopustivo je da se institucija koja je ustrojena da neguje i razvija kulturu, književnost, nauku i stvaralaštvo Bunjevaca, pretvara u politički poligon ... „

Sasvim je jasno da se ovo odnosi na Bunjevačku maticu koja se već duže vreme pretvara u politički satelit Lige Socijaldemokrata Vojvodine. Ja kao član Bunjevačke matice, kao član Nacionalnog saveta i kao predsednik političke stranke sa bunjevačkim imenom, imam pravo da izrazim svoj stav i nezadovoljstvo u vezi sa tim i da ukažem na dugoročnu štetu koja se takvim postupcima pojedinaca u Bunjevačkoj matici nanosi celoj zajednici. Svako ima pravo, pa i predsednik Bunjevačke matice i ljudi oko njega, da se privatno bave politikom i da budu članovi stranke koje god žele, ali čvrsto sam uveren da niko nema pravo da zloupotrebljava jednu od najvažnijih institucija kulture kod Bunjevaca, za svoje političke ambicije.

Na kraju da još konstatujem: – nama Bunjevcima , koji se dičimo ulogom u prisajedinjenju Vojvodine tada Kraljevini Srbiji na Velikoj narodnoj skupštini 1918.godine u Novom Sadu, sigurno nije svojstveno da podržavamo autonomizam i internacionalizaciju pitanja Vojvodine u Srbiji.

Mirko Bajić                         

Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca

 

© 2012 Savez bačkih Bunjevaca. Sva prava zadržana.