25. April 2024.

logo

Želimo stručnu i odgovornu vlast PDF Štampa El. pošta
petak, 01 jun 2012 23:42

KONFERENCIJE

Održana konferencija za novinare Saveza bačkih Bunjevaca

 

Grb_SBB   Veoma je važno da se i vlast na lokalnom nivou što pre formira, pri čemu to ne sme biti po principu feuda i podele plena, kao što je to bila praksa do sada.

Mi očekujemo da i DS u Subotici sprovede preporuku svog predsednika Borisa Tadića i formira stručnu, kompetentnu i odgovornu vlast. Bez političkih predstavnika svih koji žive u Subotici - Srba, Mađara, Hrvata i Bunjevaca - to neće biti prava reprezentativna vlast, istakao je predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, Mirko Bajić.

SBB je u lokalnom parlamentu Subotice dobio dva mandata i jedan je od potencijalnih partnera u budućoj parlamentarnoj većini, ali u novoj skupštinskoj većini i koalicijskom dogovoru ne smeju se naći stranke koje su na antievropskom putu, što je do sada bio slučaj kada je DS uzela za partnera DSS, stav je Saveza bačkih Bunjevaca.

   Zahvaljujući namirivanju interesa i neprincipijelnim političkim kompromisima, stranke poput DSS u prošlom sazivu gradske skupštine, dobile su na upravljanje javna preduzeća, a ubrzo su i stranački kadrovi postali kadrovi u tim preduzećima. To su, nažalost, radili svi. Mi očekujemo da se nova vlast formira na principima stručnosti i bude reprezentativna za sve nacionalne zajednice, onako kako su dobili poverenje na izborima - navodi Bajić.

On je kao jedan od ciljeva svoje stranke naveo potrebu da se definiše politički okvir delovanja unutar bunjevačke zajednice i ustanovi ko je zaista dobio poverenje glasača, a ko je, i da li je uopšte neko, dospeo do mandata zahvaljujući tome što se priključio drugim strankama. Gde su u stvari završili glasovi glasača koji su poverovali pričama i na poziv bunjevačkih institucija i pojedinaca, poverili svoj glas strankama koje nemaju bunjevački predznak? Ti su glasovi praktično otišli njima, a da nijedan predstavnik bunjevačkih institucija nije dobio mandat. S obzirom da smo zbog toga uskraćeni da imamo odbornički klub u Skupštini grada pod imenom Saveza bačkih Bunjevaca i veću političku snagu, mi sada sa punim pravom tražimo da se ugovor koji je Ivan Sedlak potpisao u ime Bunjevačke matice sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine u potpunosti ispoštuje.

SBB će koristeći poziciju parlamentarne stranke, raditi na jačanju institucija bunjevačke zajednice, ali pre svega Nacionalnog saveta, smatrajući da ne mogu biti važnije pojedinačne institucije od Nacionalnog saveta kao zaista krovne i krunske institucije bunjevačke nacionalne zajednice.

   Jedan od naših zahteva u pregovorima oko nove lokalne vlasti je da se napravi prostor za politički dijalog Saveza bačkih Bunjevaca, kao legitimnog predstavnika bunjevačke zajednice, i hrvatskih političkih stranaka. Pre svega želimo politički dijalog sa Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini, kao najjačom strankom te zajednice, ali sa pozicija međusobnog uvažavanja, kako bi se počeli rešavati nesporazumi koji postoje između dve zajednice. U ovom gradu živimo zajedno i mi želimo da u vlasti učestvujemo zajedno na dobrobit svih - rekao je Bajić, istakavši da očekuje u tom stvaranju uslova za dijalog i ravnopravno učešće Saveza bačkih Bunjevaca u lokalnoj vlasti, konstruktivnu ulogu Demokratske stranke i Saveza vojvođanskih Mađara.

 

 

© 2012 Savez bačkih Bunjevaca. Sva prava zadržana.