25. April 2024.

logo

SBB konferencija za novinare PDF Štampa El. pošta
sreda, 07 mart 2012 15:07

VESTI

Savez bačkih Bunjevaca izlazi na izbore samostalno

 

SBB_01Na konferenciji za novinare održanoj 07. marta 2012. godine, objavljeno je da Savez bačkih Bunjevaca izlazi samostalno na predstojeće izbore.

Bajić Boris, zamenik predsednika SBB-a, izneo je da će listu Saveza bačkih Bunjevaca predvoditi predsednik stranke Mirko Bajić.

Savez bačkih Bunjevaca je jasno profilisao politički i nacionalni interes bunjevačke nacionalne zajednice za čije se interese, kao stranka nacionalne manjine, u svom programu zalaže. Ti su interesi definisani i već objavljeni u Platformi, koja je prezentovana javnosti, i u kojoj su u prvi plan postavljeni ciljevi u oblasti obrazovanja, kulture, jezika i informisanja.

Naš je cilj da Savez bačkih Bunjevaca postane parlamentarna stranka i da u Skupštini grada ima svoj odbornički klub, a da na izborima za Skupštinu AP Vojvodine ostvarimo mandat i da tako imamo mogućnost da se zalažemo za one ciljeve koji su ostvarivi na pokrajinskom nivou vlasti. Savez bačkih Bunjevaca vodiće kampanju i za promenu sadašnje vlasti u Subotici. Centralni moto kampanje biće opisan u programu “Za bolju Suboticu”. U borbi za bolju vlast koju treba da čine politički predstavnici Mađara, Srba, Hrvata i Bunjevaca uz učešće građanskih, demokratski opredeljenih stranaka.

Savez bačkih Bunjevaca sarađivaće sa onim strankama koje podrže naše ciljeve opisane u Platformi, naveo je Boris Bajić.

Član predsedništva stranke, Siniša Tikvicki, osvrnuo se na jedan od događaja koji je poslednjih dana izazvao veliku pažnju javnosti a to su događanja oko zatvaranja i preseljenja triju pošti na Prozivku.

Naime, neko je osmislio da bi bilo dobro preseliti i spojiti tri pošte u jednu zajedničku na novom, većem, atraktivnijem prostoru pravdajući to prostornim i ekonomskim razlozima.

I gle slučajnosti, odgovarajući prostor je pronađen u novoizgrađenoj zgradi na Prozivci koji izgleda kao da je unapred projektovan za dotičnu namenu.

Savez bačkih Bunjevaca postavlja pitanje: "Da li se ovde vodilo računa o interesu građana ili pojedinaca?"

Isto tako  zahtevamo da se i javno objavi ime investitora objekta u koji se seli pošta.

Potom se Siniša Tikvicki osvrnuo i na poslednja dešavanja oko jedne od te tri pošte - pošti u Mesnoj zajednici Ker.

"Poznato je, naime da u MZ Ker žive građani uglavnom starije životne dobi i da bi im premeštanje pošte na još dalju lokaciju predstavljalo još veći problem.
I zato je lepo čuti da se odustalo od ideje da se zatvori pošta u Keru, ali objašnjenje da je to učinjeno zbog toga što će zakup prostorija ubuduće biti za džabe je u najmanju ruku smešno.

Naime, ne navesti da je pravi razlog odustajanja od premeštanja burna reakcija javnosti, građana i pisanje peticije protiv izmeštanja iste je poigravanje sa inteligencijom građana. Ovakvom pozitivnom reakciom građani su pokazali svoju snagu u odbrani zajedničkih interesa i dokazali ipak da se narod pita a to će pokazati i dokazati na narednim izborima.

Zato Savez bačkih Bunjevaca svo vreme govori svojim sugrađanima: Ne slušajte šta vam govore (sada i putem raznoraznih bombastičnih biltena) nego gledajte šta rade!“ - rekao je na kraju Siniša Tikvicki.

Predsednik stranke, Mirko Bajić, osvrnuo se na posledice u katastrofalnoj politici koju vodi lokalna vlast u Subotici na čelu sa Demokratskom strankom.

Poslednje poskupljenje vode je samo jedan od pokazatelja loše politike. Sada je cena vode podignuta za 11% i iznosi 77 din/m3, ali po ugovorima koje je sačinila lokalna vlast i koje uporno sprovodi, cena vode mora biti najmanje čak 112 din/m3, odnosno jedan euro. Ne samo cene vode, nego kompletne cene komunalija su enormno visoke u gradu i građani sve teže ispunjavaju svoje obaveze u plaćanju komunalija. To je posledica i neracionalne organizacije javnih komunalnih preduzeća.

Prvo je bez ikakve potrebe i prave osnove povećan broj javnih preduzeća, a onda je u ta javna preduzeća lokalna vlast zapošljavala radnike po partijskoj strukturi stranaka na vlasti. Tako imamo primere da sekretarice u strankama rade u kancelarijama stranaka, a na platnom su spisku u JKP. Broj funkcionera i direktora u JKP je takav da se više ni ne zna ko je stvarno direktor a ko partijski funkcioner. Nebrojeno je primera loše politike u rukovođenju gradom i zato će naša kampanja da se temelji na potrebi potpuno drugačijeg pristupa u rukovođenju gradom. Da u prvi plan dođu interesi građana, a ne pojedinaca i partijskih struktura. Mi tražimo da funkcioneri na vlasti, sada na kraju mandata, podnesu na uvid imovinske karte i da pokažu šta su stekli u periodu vršenja vlasti dok je grad propadao u svakom pogledu a hiljade građana ostalo bez posla i perspektive.

Naša kampanja biće vođena kroz promociju programa „Za bolju Suboticu“, koji ćemo predočiti građanima Subotice, rekao je na kraju predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, Mirko Bajić.

 

SBB_02SBB_03

 

© 2012 Savez bačkih Bunjevaca. Sva prava zadržana.